Waarom suiker en Opvoeden eigenlijk niet samen gaan

Je kent het wel, suiker is slecht voor je en kunstmatige zoetstoffen zijn nog veel slechter. Nu gaat dit artikel niet over gezondheid en dus ga ik ook niet oordelen over wat suiker doet met je lichaam, ieder zijn vak. Wat ik wel ga doen is je uitleggen wat voor invloed suiker heeft op de opvoeding.

Als het goed is weten de meeste mensen inmiddels wat suiker doet met je humeur. Het eten van snelle koolhydraten zoals suiker zorgt ervoor dat je spiegel heel snel omhoog gaat, maar ook weer heel snel daalt. Hierdoor krijg je het gevoel weer nieuwe snelle koolhydraten nodig te hebben en krijg je dus een craving naar meer suiker. Dit gaat zo de hele dag door.

Wat doet dit met je humeur? Heel kort door de bocht, je wordt energiek en gezellig in een piek en sloom, hangerig en chagrijnig in een dal. Ga nu maar eens na bij jezelf wat dit met je doet. Dit is precies hetzelfde bij een kind. Van moeilijkheden om te concentreren, druk, energiek naar saai, hangerig, hongerig, zeurderig, boos en kan weinig hebben.

Het kan dus zomaar zo zijn dat je denkt dat er iets mis is met je kind of zelfs met jezelf, terwijl je kind eigenlijk last heeft van pieken en dalen in zijn bloedsuikerspiegel.

Voor de opvoeding kan dit ervoor zorgen dat je kind druk is, niet luistert, driftbuien heeft, veel boos is en je hierdoor dus veel te vaak in de clinch ligt met elkaar.

Wat kun je nu beter doen?

Als je merkt dat je kind na het eten van snelle koolhydraten drukker wordt of je hebt vaak een druk of boos kind en geen idee waar het vandaan komt? Probeer dan eerst eens de snelle koolhydraten om te wisselen met langzame en snoepjes te vermijden tot aan het einde van de dag.

Bijvoorbeeld bruin brood met hartig beleg en geef ze dat snoepje of koekje pas aan het einde van de dag. Niet alleen wordt opvoeden dan overdag makkelijker, ook kun je mooi het lekkers gebruiken om je kind te chanteren😉 Wel moet je dan de eerste week even goed doorzetten, want om van suiker “af te kicken” word je eerst nog chagrijniger en vermoeider. Dit ligt niet aan jou of je kind, maar is een heel normaal proces van je lichaam om zich te zuiveren.

Wat heb je dus nodig om dit te kunnen doen? Een berg geduld, doorzettingsvermogen en begrip voor je kind zijn gedrag. Na 1 of 2 weken merk je het verschil en wordt jullie leven geheid een stuk makkelijker en gezelliger.