Verbondenheid; de eerste stap naar een fijn gezinsleven

Verbondenheid, verbinden, connecten, connecties maken, communiceren, contact maken.

Naast veiligheid, variatie, liefde, groei en erkenning is verbondenheid een van de basisbehoeften van de mens om gemotiveerd door het leven te kunnen gaan.

Wij, mensen, proberen al vanaf de baarmoeder in contact te komen met de mensen om ons heen. Ieder mens, op iedere leeftijd van ouder/kind, tot vriendschap, tot liefdesrelaties en zelfs de verbinding die je kunt hebben met een huisdier. Verbondenheid creëer je niet alleen door communicatie, maar ook door lichaamscontact en wederzijds respect, erkenning en liefde, gehoord worden en luisteren.

Een van de nadelen van deze moderne tijd zijn de telefoontjes en computerspellen. Het lijkt veel makkelijker om verbinding te maken via deze weg, maar is deze verbinding eigenlijk wel echte verbondenheid? In hoeverre heeft dit soort verbinding een impact op de ontwikkeling van onze kinderen?

Uit recent onderzoek is gebleken dat verbinding maken, in de vorm van knuffelen en aanrakingen in de eerste jaren van de ontwikkeling van een kind een impact heeft op de vorming van het DNA. Dit is hoe belangrijk verbinding maken is. Een kind waarbij geen of weinig contact is gemaakt in die eerste jaren heeft een ander DNA dan een kind die regelmatig is geknuffeld.

Verbondenheid (connection)

Lieve papa en mama, probeer je niks aan te trekken van al die adviezen over dat knuffelen niet goed is voor je kind. Er komt steeds meer onderzoek waarin het tegendeel wordt bewezen. Geniet alsjeblieft van die eerste jaren, knuffel ze gek, verwen ze met liefde. Ze groeien al zo snel en voor je het weet zijn ze te stoer voor een knuffel.