Dragen versus kinderwagen

In deze moderne tijd worden de meeste baby’s opgevoed door van container in container verplaatst te worden. Ze gaan van maxi-cosy naar kinderwagen tot kinderbedje, naar kinderbox en terug in de wieg. Al deze containers zorgen ervoor dat de baby in een horizontale positie ligt en het verplaatsen van de baby van deze container naar container maakt dat de baby MORO-reflex meer gebruikt dan nodig. Het MORO-reflex van de baby neemt de baby mee naar een vecht- of vluchttoestand die de hartslag verhoogt en stresshormonen afgeeft. Baby’s lichaam gaat uit balans en coördinatie die angst, onzekerheid, angst, slechte balans en een slecht aanpassingsvermogen kan veroorzaken. Het dragen van een baby vermindert plotselinge veranderingen in beweging, positie, temperatuur en harde geluiden. Dragen zorgt er ook voor dat de baby niet alleen horizontaal beweegt, maar ook verticaal, zijwaarts, op en neer, langzaam en snel. Dit alles ondersteunt het vestibulaire -systeem en zorgt voor balans en coördinatie in het zenuwstelsel van de baby. “De eerste jaren zijn gewijd aan het verkrijgen van controle en het ontdekken van ons lichaam. “

Balans

Balans is de oudste van de sensorische systemen. De taak van balans is het vermogen van het lichaam om te functioneren in de zwaartekracht. Het vestibulaire apparaat begint al heel vroeg impulsen naar de ontwikkelende hersenen te sturen. Het vestibulaire systeem is uniek omdat het geen speciale sensatie van zichzelf heeft. Het heeft de andere sensorische systemen nodig om ons ervan bewust te worden dat ons evenwicht goed functioneert. Al onze complexe zintuigen als aanraking, evenwicht, smaak en gehoor vinden hun oorsprong in oude structuren in ontwikkeling en zullen voortgaan met het vormen van projecties naar centra die de houding, lichaamsbeweging, opwinding, oogbeweging en sensorische integraties regelen. “Balans is niet iets dat we automatisch hebben, het is iets dat we doen.”

Er zijn 5 verschillende bewegingsmogelijkheden om het vestibulaire systeem te stimuleren. 1. Op en neer bewegingen – zoals springen, trampoline springen, spelen op een springkussen of een glijbaan afdalen. 2. To en from- zoals rennen, starten en stoppen en swingen. 3. Centrifugaalkracht-carrousels. 4. Draaiende bewegingen van het lichaam, zoals bewegingen die worden gebruikt bij het draaien, dansen, rollen of draaien van salto’s. 5. Diepte – Rijden op een scooterboard. “Een goed getraind zenuwstelsel is de grootste vriend die een geest kan hebben” * Halleck 1898

Het autonome zenuwstelsel

Het autonome zenuwstelsel regelt de functies van onze inwendige organen zoals het hart, de maag en de darmen. Het autonome zenuwstelsel is het belangrijkst in 2 situaties: in noodgevallen moeten we vechten of vluchten en in niet-noodsituaties die ons in staat stellen te “rusten en te verteren”. Als ons lichaam te vaak in de vecht- of vluchttoestand blijft, zal ons lichaam meestal in deze stressvolle toestand blijven. Deze toestand zorgt ervoor dat uw hartslag omhoog gaat, verhoogt uw bloeddruk en maakt cortisol vrij, zodat deze klaar is voor een vecht- of vluchtsituatie. Dit is nodig om voorbereid te zijn in gevaarlijke situaties, maar kan zeer schadelijk zijn als het lichaam meer in deze staat is dan het zou moeten zijn. Het myelinisatieproces dat het axon van elk neuron bedekt met een vette coating die het neuron beschermt en de signalering van de hersenen naar het lichaam helpt, zal worden aangetast. Dit beïnvloedt baby’s vestibulair en autonoom zenuwstelsel en kan niet alleen fysieke problemen, maar ook psychologische gedragsproblemen veroorzaken.

Het proprioceptief systeem

Proprioceptief systeem “Het gevoel zijn positie in de ruimte te kennen.” Proprioceptie is het proces waardoor het lichaam de samentrekking van de spieren kan variëren in onmiddellijke reactie op binnenkomende informatie met betrekking tot externe krachten, door rek-receptoren in de spieren te gebruiken om de gewrichtspositie in het lichaam bij te houden. Proprioceptie en kinesthesie, het gevoel van gezamenlijke beweging en versnelling, zijn de sensorische feedbackmechanismen voor motorische controle en houding. Deze mechanismen, samen met het vestibulaire systeem, een met vloeistof gevuld netwerk binnen het binnenoor dat de aantrekkingskracht van de zwaartekracht kan voelen en helpt het lichaam georiënteerd en uitgebalanceerd te houden, worden onbewust door de hersenen gebruikt om een ​​constante instroom van sensorische informatie te bieden. De hersenbestelwagen stuurt vervolgens onmiddellijke en onbewuste aanpassingen aan de spieren en gewrichten om beweging en balans te bereiken.

Wat is nu de conclusie?

Ik kan mij voorstellen dat al deze technische termen als een wirwar van informatie bij u binnen komen. Kort gezegd is het ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel als baby in balans is en dus op meerdere gebieden wordt uitgedaagd in zijn ontwikkeling. Het dragen van een baby is een manier om deze belangrijke ontwikkeling van het zenuwstelsel positief te beïnvloeden. Als u uw baby alleen maar ‘van container naar container’ verplaatst, dan kan dit grote gevolgen hebben voor zijn fysieke, maar ook mentale gezondheid en zal dit gedragsproblemen kunnen veroorzaken of zelfs de oorzaak kunnen zijn van bepaalde ziektes.